Шумът над 85 децибела уврежда слуха

- Д-р Руев, днес почти всички млади хора, а и доста голяма част от възрастните, обикновено пътуват или вървят по улиците със слушалки в ушите, а плеърите обикновено са усилени до максимум ...

- В съвременния свят и без това сме обградени от все повече и все по-силен шум. Шумовият фон се увеличава непрекъснато и в Стара Загора. В гората, далеч от градска среда, нивото на шума е около 20 децибела. Един нормален разговор е около 60 децибела. Силният трафик на улицата предизвиква нива на шума от порядъка на 80-90 децибела. На рок концерт шумът надхвърля 110 децибела, а ако наблизо преминава самолет звукът стига 120-130 децибела. Над 140 децибела звукът вече не се възприема като звук, а като болка. В този смисъл всяко екстремно натоварване на слуха над 85 децибела е вредно. Вече са правени подобни изследвания в дискотеки в Германия и е доказано безусловно, че високият шум, особено ако е продължителен, уврежда слуха. Ако плеърът е увеличен докрай и човек слуша часове наред, няма как с времето това да не се отрази на слуха. Ние сме имали случаи на налагащо се лечение на млади хора след посещение на дискотека – в тези случай говорим за звукова травма.

- Можем ли да кажем колко време е допустимо да се слуша високо музика?

- Това е твърде трудно. Всеки човек има индивидуални особености и ниво на поносимост. За деца, които имат проблеми със слуха, или пък в семейството им има хора с проблеми в слуха, е напълно противопоказно слушането със слушалки. По-добре е да се слуша в свободно звуково поле – т.е. на тонколони. Със сигурност не бива да се спи със слушалки в ушите. Изобщо, при ползването на индивидуалните слушалки, човек често усилва звука, не защото се нуждае от толкова силна музика или говор, а защото иска напълно да се изолира от заобикалящата го среда. Принципът е - ако сме сред високо ниво на шум, това да е за кратко.

Живка КЕХАЙОВА