Премахването на сливиците след гнойна ангина е необходимо само в част от случаите

Едно от най-честите заболявания на сливиците е острия тонзилит, който в по-голямата си част протича като ринофарингит и най-често е с вирусна етиология, обяснява д-р Петър Руев, специалист УНГ. След това обаче е възможно да се насложи бактериална инфекция, като инфекцията преминава през няколко фази.

Първата фаза е катаралното възпаление, т.е. зачервяване на гърлото, което може да премине във фазата на гнойна ангина с налепи по фоликулите или по целите тонзили. Точно тези налепи са разпространеното в живота възприемане за гнойна ангина. В някои случаи налепите могат да преминат извън границите на сливиците и да се разпространят и по мекото небце. Това са случаите на дифтерия или други подобни инфекции, които се наблюдават рядко поради общата невъзприемчивост на населението в резултат на редовните имунизации, които се провеждат в България, и които са задължителни.

Гнойната ангина е състояние, което изисква антибиотично лечение. Добре е преди лечение да се вземе материал за микробиологчно изследване, за да се изолира причинителят и да разбере неговата антибиотична чувствителност. След микробиологичното изследване е възможна промяна на лечението и смяна на антибиотика. Една гнойна ангина се лекува в рамките от седмица до десет дни. Добре е прегледът да се осъщесви от специалист, съветва д-р Руев. Дори при най-малката симптоматика, като болка към ухото и рязко повишаване на температурата да се поиска незабавно направление от личния лекар, като в една част от случаите с гнойна ангина може да има възпаление около сливиците и в този случай се изисква специфично лечение на оформилия се абсцес между тонзилата и околните тъкани. Може да се наложи и болнично лечение, а в някой случаи и оперативно лечение на сливиците.

Според докторите оперативното премахване на сливиците трябва да се осъществи на всеки пациент, боледувал от гнойна ангина мин. 4-5 пъти за последната година, 3-4 пъти годишно за последните две години или в последните три години по 2-3 пъти на година. Оперативното лечение е под обща анестезия и в болнични условия. Престоят в лечебно заведение е два дни, а оздравителния период трае от 7 до 10 дни. През това време трябва да се наблюдава от лекар за евентуално кървене или допълнителна инфекция. На децата във възрастта от 4 до 10 год. могат да се премахнат сливиците без проблеми, но след това има предпоставка за получаване на лимфопролиферативни заболявания, сподели д-р Руев. Оперативното премахване е само планово и детето трябва да е здраво.

Първите симптоми на ангина са като при всяка една инфекция на горните дихателни пътища - с болки в гърлото, висока температура, неразположение, а по-късно трудно преглъщане и затруднено хранене. При такава диагноза е задължително да си останем вкъщи, за да се възстановим и да не заразяваме околните.

Емил ДИМОВ