НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ ХЪРКАНЕТО, МОЖЕ ДА ВИ ЧАКА ЛОШО ЗАБОЛЯВАНЕ

По проблема разговаряме с д-р Петър Руев, специалист УНГ болести.
Д-р Петър Руев завършва медицина в Стара Загора. Специализира УНГ болести и Онкология. В Германия работи по проблемите на ушната хирургия и неонаталния слухов скрининг, а в Австрия върху заболяванията на околоносните кухини. Въвежда слуховия скрининг в България, защитава и дисертация на тази тема. Има разработки в областта на фониатрията – науката, занимаваща се с изследване и лечение на гласа при при професионалистите. Занимава се още със слухопротезиране и естетична хирургия на носа и ушите.

Хъркането е най-често пренебрегвания здравословен проблем, коментира д-р Руев. Хабитуалното, т.е. непостоянното хъркане не се отразява на здравето, но когато не се вземат необходимите мерки, обикновено води до по-тежката форма на заболяването, което се нарича обструктивна сънна апнея и е в категорията на сериозните социално значими заболявания.

При обструктивната сънна апнея по време на сън дишането спира за секунди, с което спира снабдяването на органите с кислород. Натоварват се сърцето и белите дробове, болният се събужда недоспал и неотпочинал. Основен рисков фактор за това заболяване са наднорменото тегло, съпровождащите сърдечно-съдови заболявания, диабет и т.н. За разлика от обструктивната сънна апнея, хабитуалното хъркане е по-лесно лечимо и може да бъде успешно отстранено.

Отскоро кабинетът на д-р Руев притежава уникална за страната апаратура за лекуване на хъркането. Разработка е на университета в Фрайбург и се основава на радиочестотната термотерапия. Високочестотният ток, аплициран в мекото небце води до склерозиране на тъканта. В рамките на 2-3 седмици на мястото на апликацията се образува съединителна тъкан, повдигаща мекото небце, чиито вибрации са всъщност причина за хъркането. При предлагания метод на лечение манипулацията се извършва под местна анестезия за някоко минути. Повторение на процедурата се налага в много малко от случаите, а успеваемостта е над 80 %. За да успеете да избегнете хъркането д-р Петър Руев препоръчва да следите теглото си, да се храните и почивате рационално. В случай, че проблемите продължават трябва да потърсите специализирана помощ и лечение чрез радиочестотна термотерапия.