Алергени предизвикват полипите в носа

в. „Здравна поща”, 1.11-7.11.2010, година XI, бр. 44(521)

Процесите на урбанизация и глобализация на света водят до проявата на все повече алер­гични реакции, които причиняват усложнения при някои заболявания. Такова заболя­ване е хроничния риносинуит, при което се наблюдава почти непрестанно възпаление на носа и околоносните кухини. Всеки пети пациент с такъв хроничен ри­но­си­нуит развива алер­гия към определени антигени - бактерии, гъбички, вируси, по­лени и други драз­ни­те­ли.

Алергичната реакция води до разрастване на лигавицата на носа и образуването на полипи, обяснява УНГ-хирургът д-р Петър Руев. С течение на времето полипите в носа започват да затрудняват осезаемо дишането. Симптом за появата им може да бъде хронично усещане за запушена ноздра или дори на двете ноздри, особено вечер.
Днес науката вече е сигурна, че полипите в носа са част от процеса на развитие на хроничното заболяване, но тя все още няма отговор как и защо определени хора развиват носна полипоза, а други не, казва д-р Руев. Най-често заболяването се среща във въз­растта между 30 и 40 години. Много зависи обаче как конкретния организъм реагира на околната среда. При някои хора се наблюдава реакция още в детска възраст, при други това става по-късно. При едни полипите може да останат за цял живот, при други, по неизяснени засега механизми, тези полипи търпят обратно развитие и изчезват.

Полипите в носа се откриват на първо място чрез клиничен преглед, казва д-р Руев. Ако пациентът достатъчно дълго време не се е лекувал, те нарастват и стават видими. По-съвременният метод е диагностицирането им чрез компютърно-томографско изследване на околоносните кухини, което може да докаже необходимост от оперативна намеса.

Лечението на полипите е предимно чрез медикаменти, които се впръскват в носа.
Процесът е продължителен, защото пациентът не може да се изолира от околната среда и алергените. Оперативното им премахване се прилага, когато полипите са в стадий, в който не могат да претърпят обратно развитие чрез третиране с медикаменти. В Стара Загора прилагаме функционална ендоскопска синусхирургия, казва д-р Руев. Операраме само в определени области на носа, като нямаме за цел да премахнем всички полипи, както се е подхождало преди, а само образуванията в тези зони, в които отверстията на синусите създават условия да се задържат секрети. Операциите се извършват със специален инстументариум и под оптически контрол.

Стоян СТРАТИЕВ

в. „Здравна поща”, 1.11-7.11.2010, година XI, бр. 44(521)