Ендоназалната синусхирургия е съвременен метод за премахване на полипи в носа

Интервю в. ДОКТОР

Д-р Петър Руев е специалист ушно-носно-гърлени болести. През 1993 завършва медицина в Тракийски университет - Стара Загора. Доктор е по оториноларингология, въз основа на защитена дисертация на тема: „Универсален неонатален слухов скрининг чрез електрическа реакционна аудиометрия” през 2003.

В момента практикува в гр. Стара Загора. Кабинетът по УНГ болести извършва профилактика, диагностика и лечение на заболяванията на ушите, носа и гърлото, в това число на слуховия, вестибуларния и обонятелния анализатор. Особено внимание се отделя на операциите подобряващи слуха, на проблемите на гласа и хъркането. Друго направление в дейността на кабинета е пластичната хирургия.

- Д-р Руев, кои са първите симптоми, които отвеждат пациента при лекар при полипи в носа? И в тази връзка, какво е впечатлението ви, трудно ли се поставя диагнозата носна полипоза от колегите ви?

- Пациентите, които са с носна полипоза, се оплакват предимно от намаление на обонянието. Това е първият симптом, който прави впечатление. Естествено, това са предимно алергични пациенти, които в един момент усещат намаляване или липса на обоняние и именно това е симптомът, които ги води при личният лекар и съответно при специалист. Тъй като това са дискретни симптоми – в един момент ги има, в друг - не, общо взето пациентите не им обръщат внимание, още повече че могат да усещат по-силните миризми и затова не се обръщат веднага към лекар. Правят го едва тогава, когато се получи и затруднение в носното дишане.

- Казахте, че полипите се появяват при алергични пациенти. Появата им вследствие на лекарствата, които употребяват ли е?

- Не, това са най вече пациенти, които са алергични, например, към полени, към дървесни или растителни видове и т.н. Не малка група са и пациенти, които са алергични към бактерии и гъбички, т.е., към собствените си бактерии, които са в носа или към гъбички, които са навсякъде около нас. Развива се хиперактивност – по-голяма чувствителност на организма към тези бактерии или гъбички. Важно е да уточня тук, че не говорим за бактериална или гъбична инфекция, а за реакция на организма към тези гъбички или бактерии. Организмът ги приема като чужди, като алергени и реагира с образуването на клетки на възпалението.

- Защо тези клетки на възпалението водят именно до образуването на полипи?

- Има различни теории. Най-разпространената е, че се получава контакт на лигавица с лигавица. Когато се получи това алергично възпаление, самата лигавица набъбва, което води до срещуположен контакт на лигавица. И досега не е точно изяснено защо пациенти с алергия започват да образуват и носни полипи, тъй като те, като клинична наша диагноза, са част от алергичния риносинуит. Затова ние специалистите го разглеждаме като частен случай при пациенти с алергично възпаление на носа и на околоносните кухини. При около 20% от пациентите такова възпаление води до развитие на носна полипоза. Защо точно тези двадесет процента развиват полипи, все още не е ясно на медицината, тъй като това са много сложни и многофакторни имунологични процеси.

- А как се установява наличието на полипи?

- Самата диагноза носна полипоза не е трудна, всеки един лекар, специалист по уши-нос-гърло, разполага с необходимите образни средства и полипите могат да се видят, като се погледне в носа. Проблемът е, че пациентите не се обръщат рано и ние ги лекуваме в един по-късен стадий, когато остава единствено оперативното лечение като средство за избор.

- А ако се открият навреме, какво е лечението?

- Ако възпалението се открие в начален стадий или навреме, тогава се лекува алергичния риносинуит и може никога да не се стигне до образуване на носни полипи. Има медикаментозни средства (назални спрейове, кортикостероиди), които са средства на избор при такива пациенти и ако се прилагат достатъчно дълго време и при всички обострения на възпалителния процес може да не се стигне въобще до образуването на носни полилипи.

- А когато полипите са все още малки и се открият навреме, възможно ли е да се излекуват с медикаментозно лечение?

- Възможно е, да. Може да претърпят обратно развитие, но всичко зависи от степента на реактивност на организма и до каква степен е напреднало заболяването. Пре-бронхиалната астма, носните полипи и в частност алергичния риносинуит и алергичния конюктивит са, всъщност, форми на едно и също заболяване – алергия към определени алергени. Има и неспецифични реакции – например, някои хора имат непоносимост към аспирин и аналгин. Затова и пациентите с носна полипоза не трябва да приемат аспирин и аналгин, тъй като приемът им може да доведе до стимулиране на образуването на полипи. Пациентите трябва да знаят това.

- А друго какво трябва да спазват?

- Най-важното е да се лекува алергичният риносинуит. Когато пациентът има симптоми, свързани с алергия – сърбеж, често кихане и т.н, трябва да се подложи на тестове, за да се види към какъв алерген е алергичен и да се провежда имуно-профилактика още в най-ранния стадий. Тогава и лечението е най-ефективно, след това то е все по-малко ефективно и все по-трудно.

- Искам да ви помоля да уточните медикаментозното лечение, приложено навреме, само отлага оперативната намеса или може въобще да не се стигне дотам?

- Всичко зависи от естеството на заболяването – може да не се стигне дотам, може и да се стигне. Има пациенти, които не искат да бъдат подлагани на операция. При тях остава на избор медикаментозното лечение. Всичко опира до това как се чувства човек, т.е. до качеството му на живот на пациента. Повечето пациенти не са доволни от състоянието си – те са със затруднено дишане и това им пречи в ежедневието и в работата.

- Носните полипи израждат ли се в злокачествени?

- Много рядко се израждат в злокачествени. Самата носна полипоза, има някои особени форми, които могат да се изродят злокачествено, но тази форма, която е на носната полипоза, не се изражда. Затова тук става въпрос за качеството на живот, а не за животоспасяваща операция. Естествено, при другия вид носна полипоза операцията е неизбежна и пациентът няма избор.

- А тази форма на носната полипоза, която се изражда, често срещана ли е и отново за алергични пациенти ли е характерна?

- Не, тя не е при алерични пациенти, тя е едностранна. Това са т.нар инвертни и други папиломи, но това е съвсем друга тема и друго заболяване.

- Какво представлява операцията за премахване на носните полипи?

- Съвременното лечение на носната полипоза е с помощта на оптики и на микроскоп. Ние премахваме полипите по ендоназален път (през носа, през носните ноздри). Разбира се, не всички носни полипи, които се виждат, се отстраняват, а само на определени места – там, където се отварят отверстията на синусите. По този начин ние създаваме условия на всички околоносни кухини да се дренират, за да предотвратим задържането на секрети, които да причинят възпаление. Самите полипи търпят обратно развитие. Това е т.нар. функционална ендоназална синусхирургия – една концепция, която се разработи през последните 10-20 години и има най-големият принос в специалността уши-нос-гърло досега. Този напредък е обусловен от факта, че има все повече пациенти с алергии и това е така да се каже най-актуалната тема в нашата област като оставим темата, разбира се, за глухотата, която винаги ще бъде актуална.

- Ендоназалната синусхирургия въпрос на избор ли е? Налага ли се при някои пациенти прилагането на открита операция?

- Откритите операции ги правим при тези особените случаи на носна полипоза, които се израждат в злокачествени. При обикновената полипоза не се прилагат тези методи, които се използваха преди. Сега прилагаме само ендоназална синусхирургия.

- С упойка ли се прави? Болезнена ли е? Колко време продължава възстановяването?

- Провежда се под обща анестезия. Пациентите се възстановяват още на следващият ден – имат тампонада в носа, което е само за един ден. А възстановяването от самото заболяване е дълъг процес, защото не можем да изолираме пациентите с алергия от околната среда.

- Възможни ли са рецидиви след отстраняване на полипите?

- Поради естеството на самото заболяване рецидивите са около 25-30%, т.е. при по-малко от една трета от пациентите се налага повторна операция след известно време. Но това не е заради самата хирургия, а поради естеството на заболяването – чрез ендоназалната синусхирургия ние не премахваме алергията, а лекуваме самите носни полипи. Затова и не можем да обещаем на пациента, че след като го оперираме, повече няма да има никакви проблеми с носа при положение, че има действаща алергия.

- Възможно ли е полипите да се появят от честата употреба на капки за нос?

- По-скоро не. Честата употреба на капки за нос води до други промени, които общо взето са обратими и се лекуват. Поради редица анатомични особености (например, изкривена носна преграда), някои злоупотребяват с капките за нос и имат подобни симптоми на тези, както и при пациентите с носна полипоза, обаче лечението на една свръхчувствителност към капките за нос или привикването към тях е много по-лесно от една носна полипоза.

- Казахте, че един от по-сериозните симптоми, които карат пациента да потърси специалист е затрудненото носно дишане. В тази посока бихте ли уточнили с какви други заболявания могат да се объркат полипите?

- Вие споменахте едно от тях – честата употреба на капки за нос, другото е наличието на анатомични особености – изкривена носна преграда, например. Това е най-честото, което може да доведе до затруднено носно дишане.

- А възможно ли е пациент да бъде лекуван, например за паническо разстройство, защото има проблеми с дишането, а всъщност да се окаже, че има изкривена носна преграда или полипи?

- Там нещата са много по-сложни, защото самите медикаменти, с които се лекуват всички разстройства на психиката, могат да доведат до затруднение в носното дишане, т.е. като страничен ефект от самите медикаменти. Така че не е ясно коя е причината – дали самата депресия или лечението й е довело до затруднение на носното дишане. Но сме имали не малко такива пациенти, които сме консултирали. А тази изкривена носна преграда я е имало преди и с наслагването на медикаментите затрудненото носно дишане се е усилило и пациентът си мисли, че проблемът е на психична основа.

- Ендоназалната синусхирургия поема ли се от Здравната каса?

- Да, тя се поема от Здравната каса. При нас в болницата има доплащане само ако пациентът иска да избере определен лекар или екип. Ние винаги прилагаме най-доброто, с което разполага болницата, независимо от това дали пациентът доплаща или не. Стремим се да бъдем в крак с най-съвременните постижения на медицината. Ето и сега, от 15 до 17 март в нашата болница ще се проведе оперативен курс с хирургия на живо. Поканили сме колеги – водещи специалисти от Германия, ще присъстват и около четиридесет колеги от цяла България, за да наблюдават операциите на живо.

- Кои водещи специалисти от Германия сте поканили за операциите?

- Това е, например, проф. Дацер, който е шеф на университетската болница в Бохум, д-р доцент Асен Койчев, който работи в Щутгарт. Ще демонстрираме операции при заболявания на ушите и за подобряване на слуха, които се правят по-рядко и са по-сложни за изпълнение.