Д-р Петър РУЕВ, специалист "уши, нос гърло":

Отговори на въпроси на читатели

в. ДОКТОР

Д-р Петър Руев е специалист по УНГ болести. През 1993 г. завършва медицина в Тракийския университет - Стара Загора. Началник е на УНГ отделение към МБАЛ „Св.Иван Рилски” - Стара Загора. Особено внимание отделя на слухо-подобряващите операции, на проблемите на гласа и хъркането.

Други направления в дейността на д-р Руев са пластичната хирургия на носа и ушите. Специализира УНГ болести и Онкология. В Германия работи по проблемите на ушната хирургия и неонаталния слухов скрининг, а в Австрия върху заболяванията на околоносните кухини. Въвежда слуховия скрининг в България, защитава и дисертация на тази тема. Има разработки в областта на фониатрията – науката, занимаваща се с изследване и лечение на гласа при при професионалистите.

На въпросите на нашите читатели отговаря д-р Петър Руев, специалист по УНГ болести.

ВАЗОМОТОРНИЯТ РИНИТ НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

Здравейте! Може ли да ми обясните какво точно представлява вазомоторния ринит? Как се лекува? Какво става, ако ринитът е в доста напреднала фаза? Може ли да се стигне до операция? Има ли последствия за здравето от този вид ринит? Ако се използват често капки с ксилометазолин, може ли да се получи пристрастяване?

Васил Митков гр. Ямбол

Вазомоторният ринит е вегетативна реакция на организма и по-специално на носа в резултат на неспецифични дразнения. Лекува се по подобие на алергичния ринит и не представлява сериозен проблем, затова и няма „напреднала фаза”, и поради тази причина не подлежи на оперативно лечение. Лечението е с назални кортикостероиди, а пристрастяването към обикновените капки за нос е съвсем друго заболяване.

ТРАВМАТА НА НОСА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ДЕФОРМАЦИЯ И ЧЕСТО КЪРВЕНЕ

Здравейте, постоянно страдам от кървене от носа без причина. Преди години ми беше счупен носа и като че ли оттогава почти всеки месец имам кървене. Не знам как да го овладея и имам чувството, че всеки път кървенето е по-силно. Попитах личната лекарка, но тя с присмех ми каза, че нищо ми няма. Било едва ли не нормално. Моля за съвет.

Божидар Михайлов гр. Плевен

Вероятно след претърпяната травма на носа имате известна деформация на носа, която във вашият случай е съпроводена с кървене от носа. Като начало можете да използвате мехлем за нос, а ако това не помогне е желателно да си направите рентгенова снимка на околоносни кухини и да се обърнете към специалист УНГ болести за преглед.

ХРОНИЧНИЯТ АДХЕЗИВЕН СРЕДЕН ОТИТ ИЗИСКВА СЕРИОЗНО ОТНОШЕНИЕ, ЛЕЧЕНИЕ И НАБЛЮДЕНИЕ

Здравейте, преди две години ме оперираха от перфорация на лявото тъпанче, (т.е. залепиха го) което се беше „спукало” по време на полет. Лекарят ме оперира и всичко беше наред. Две години дори бях забравила за случая, до преди месец, когато летях отново (през останалото време съм летяла много пъти), но сега бях с лека хрема и при полета не можах да изравня налягането. Щом кацнахме, веднага се отправих към спешния кабинет УНГ, защото имах некомфортно усещане в същото ухо, притеснение и дори болка. Страхувах се да не се е спукало тъпанчето отново. Слава богу не беше, но дежурният лекар видя, че мембраната е доста „хлътнала”. Изписа ми антибиотик, който не знам дали ми помогна, защото от този момент нататък имам ужасно, непрестанно пищене в ухото. Когато пътувам с кола до морето и минаваме през планините също имам проблем с изравняването, но най-неприятното е това некомфортно усещане в ухото, и непрестанното свистене, което не ме оставя да се почувствам излекувана.

Притеснявам се да не изтърва някой важен момент на лечение и после да стане фатално.

Има ли надежда, че ще се излекувам?

Райна Канева гр. Пловдив

Вие вероятно имате хроничен адхезивен среден отит, който изисква сериозно отношение, наблюдение и лечение. Заповядайте на преглед възможно най-скоро, за да установим степента на уврежданията и да ви предложим лечение.

Адхезивният среден отит е заболяване, което понякога се развива след прекаран остър или хроничен гноен отит, неправилно приложено антибиотично лечение при остър катарален среден отит (неперфоративен). Налице са сраствания в тъпанчевата кухина, които затрудняват вибрациите на тъпанчета и намаляват подвижността на слуховите костици. Това води до намаление на слуха.

Адхезивен среден отит може да се развие и без наличието на предхождащо възпаление на средното ухо в резултат на едни или други болестни процеси в носоглътката, слуховата тръба, продължително нарушение на вентилацията на тъпанчевата кухина. При перфорация на тъпанчевата мембрана се говори за „сух перфоративен отит”.

Симптоматиката включва нарушение на слуха и нерядко шум в ушите.

Лечението е консервативно в началото, при липса на задоволителен ефект се прилага хирургично лечение – пластика на тъпанчевата мембрана и слуховите костици (тимпанопластика, стапедопластика).

ДИСФАГИЯТА ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ ПАЦИЕНТИ Е ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ

Здравейте, на какво се дължат проблемите с гълтането при възрастните хора?

Христо Тодоров гр. София

Дисфагията при възрастните пациенти е често явление и прогресира с напредване на възрастта.

Малнутрицията (недохранването), последваща дисфагията, е предпоставка за други увреждания, затова лечението е от съществено значение за качеството на живот на възрастния пациент. Причините за появата на дисфагия са много, но най-честите са: мозъчно-съдовата болест и други неврологични заболявания, като Паркинсоновата болест, болестта на Алцхаймер и т.н. Злокачествените новообразования на белите дробове, хранопровода, щитовидната жлеза и други съседни структури също могат да започнат с дисфагия или в хода на тяхното лечение дисфагията да е съпътстващ терапията симптом.

Оценката на пациентите с дисфагия включва задължително ендоскопско изследване на фаринкса и ларинкса, и обзорна рентгенография на гръдния кош, като в повечето случаи оценката е интердисциплинарна и изисква щателно уточняване и прецизно лечение.

С РАДИОЧЕСТОТНАТА ТЕРМОТЕРАПИЯ СЕ ПОСТИГА НАД 80% УСПЕВАЕМОСТ ПРИ ЛЕЧЕНИЕ НА ХЪРКАНЕТО

Здравейте, интересува ме има ли ефективен метод за справяне с хъркането? Имаме такъв проблем с член от семейството и какво ли не сме опитвали досега, но без резултат.

Ирина Стефанова гр. Бургас

Хъркането е най-често пренебрегвания здравословен проблем. Хабитуалното, т.е. непостоянното хъркане не се отразява на здравето, но когато не се вземат необходимите мерки, обикновено води до по-тежката форма на заболяването, което се нарича обструктивна сънна апнея и е в категорията на сериозните социално значими заболявания.

При обструктивната сънна апнея по време на сън дишането спира за секунди, с което спира снабдяването на органите с кислород. Натоварват се сърцето и белите дробове, болният се събужда недоспал и не отпочинал. Основен рисков фактор за това заболяване са наднорменото тегло, съпровождащите сърдечносъдови заболявания, диабет и т.н. За разлика от обструктивната сънна апнея, хабитуалното хъркане е по-лесно лечимо и може да бъде успешно отстранено.

Вече разполагаме и с уникална за страната апаратура за лекуване на хъркането. Разработка е на университета в Фрайбург и се основава на радиочестотната термотерапия. Високочестотният ток, аплициран в мекото небце води до склерозиране на тъканта. В рамките на 2-3 седмици на мястото на апликацията се образува съединителна тъкан, повдигаща мекото небце, чиито вибрации са всъщност причина за хъркането. При предлагания метод на лечение манипулацията се извършва под местна анестезия за няколко минути. Повторение на процедурата се налага в много малко от случаите, а успеваемостта е над 80 %.

За да успеете да избегнете хъркането ви препоръчвам да следите теглото си, да се храните и почивате рационално. В случай, че проблемите продължават, трябва да потърсите специализирана помощ и лечение чрез радиочестотна термотерапия.