Доц. д-р Петър Руев д.м., УНГ специалист, болница Тракия, Стара Загора:

Сезонът на алергиите

Кои са най-разпространените алергени през пролетта?

Урбанизацията на обществото е най-важният фактор, който предизвиква алергии. Особено в големия град, тъй като върху вредните газове, които се отделят от превозните средства и другите замърсители полепват частици, които ги превръщат в много силни алергени.

Какво трябва да е поведението на родителя при симптоми – кихане и сърбеж в носа? Кога може да се твърди, че става дума за алергична реакция?

Ако една банална хрема не премине за седмица трябва да посетите специалист по УНГ болести. В случай, че лекарят констатира усложнение на хремата се преминава към лечение на бактериалния ринит. Но ако въпреки назначената терапия продължава да има прояви на хрема, тогава вече се мисли за вероятна алергична реакция. Само при хрема или ринит, придружен със синузит не може да се поставя диагноза „алергия“. Понякога дори и да става дума за алергична реакция, тя може да бъде усложнена с вторична бактериална инфекция.

Към какъв специалист да се обърнем?

За съжаление, в България тестуването и цялата диагностика на алергичните заболявания са оставени само в ръцете на алерголозите, а те са много малко на брой. В същото време честотата на тези заболявания през последните години сериозно нарасна. В Западна Европа например повечето лекари по УНГ болести могат да извършват тестуване, да диагностицират всички алергични заболявания, свързани с оториноларингологията. При нас НЗОК е определила, че това може да се извършва единствено от алерголози, което според мен е в ущърб на пациентите, тъй като те трябва да отидат специално на алерголог, а лекар УНГ не може да изпише лекарства, които се реимбурсират от касата. Някои пациенти вземат лекарства години наред, но не могат да бъдат диспансеризирани от УНГ-специалиста, който ги наблюдава и лекува, и съответно не могат да ползват реимбурсирани от Касата медикаменти. Може би е време този въпрос да се постави.

Коя е най-ефективната терапия?

Най-доброто е да се проведе терапевтична хипосенсибилизация. По този начин се намалява реактивността на организма към алергените и така се предпазва от развитие на реакция към нови алергени. Така моноалергията няма да прерасне в полиалергия или към алергия спрямо неспецифични алергени. Ако това не е възможно, ако има фактори които пречат да се провежда имунотерапия, тогава се проследява и се лекува симптоматично.

Кои са най-щадящите препарати за лечение на алергията?

Много пациенти смятат, че локалните кортикостероиди са нещо лошо, но е доказано, че приложението им е напълно безвредно, включително и за децата, дори те могат да се прилагат продължително време.

Възможно ли е пълно излекуване?

Ако човек е алергичен към даден алерген и го изолираме от него, няма да има здравословен проблем. Но в съвременното общество това трудно може да стане. В този смисъл по принцип лечението на алергичните състояния в пълния смисъл на думата е невъзможно. Това е от чисто теоретична гледна точка, но в практиката от алергия до алергия има много голям диапазон. Реакцията на организма към дадения алерген е строго индивидуална.

Целогодишна ли е терапията?

Ако се налага е целогодишнa. Зависи от много фактори. Алергичният ринит не е животозастрашаващо състояние, то просто влошава качеството на живот. Хората, които са алергични, живеят с това заболяване, знаят че в началото на май например ще има една седмица, в която състоянието им ще се влоши. След това симптомите ще отшумят. Но има състояния като бронхиалната астма, които изискват постоянно лечение. Статистиката сочи, че 20% от пацинтите с алергичен ринит развиват в последствие бронхиална астма, ако не се лекуват навреме. Въпреки, че дори лечението не е гаранция, че ще се предпазим на 100 % от усложнения.

Как се профилактират алергиите?

Обществото е това, което трябва да направи нещо, особено в големите градове. Иначе е добре да се проветрява рано сутрин, когато няма много алергени, но и това не е напълно сигурен метод. Добре е да се прави често основно почистване на жилището, да се отстранят нещата, които събират домашен прах и т.н.

Къде бъркат родителите?

Не търсят навреме лекарска помощ – неглижират симптомите, а това води до усложняване на състоянието. Другата крайност също не е здравословна – да се търси алерголог при всяка хрема.